Sokak rémálma, ha repülőre kell ülni. Talán a legtöbben azért félünk, mert úgy érezzük nincsen semmi beleszólásunk abba, hogy mi is fog több tízezer méter magasban történni. Nem tudunk néhány megállóval arrébb leszállni, de félelemre semmi okunk, mert a repülés a legbiztonságosabb közlekedés.

Persze, ha fél valaki, pláne pánikbeteg, akkor a lehető legidegesítőbb mondat, a “ne félj”, ezért összeszedtünk olyan tippeket, melyekkel könnyebben vészelhetők át az utazások. 

Fejben dől el

Kezdjük azzal, hogy az egész utazás fejben dől el, ezért ha eldöntöttük, hogy jobban szeretnénk utazni, mint “pánikolni”, az már fél siker. Az út előtt kimehetünk a reptérre, hogy ismerkedjünk a hellyel és ne ott találkozzunk először vele. 

Mantra 

Segíthet a következő mondat mantrázása is:

A cél New York, az eszköz a repülő. A repülő jó, mert könnyen és gyorsan eljuthatok abba a városba, ahová annyira vágyom.

New York természetesen bármilyen más várossal behelyettesíthető. Közben vizualizálhatunk néhány olyan helyet, amit nagyon szeretnénk látni. Képzeljünk el illatokat, érzéseket! Mit szeretnénk a legjobban átélni? Leinteni egy sárga taxit? Lőni egy szelfit a Times Square-en? Vagy csak szeretnénk a 5th Avenue-n betérni a Tiffany & Co.-ba és megcsodálni a szebbnél szebb ékszereket? Bármelyik álmunk valóra válhat, miután leszálltunk a repülőről. Amíg erről álmodozunk, máris több ezer kilométert megtettünk. Nem rossz, ugye?  

A meggyőzés tudománya

Mondjuk el magunknak, hogy a repülő és a benne eltöltendő x óra miért lesz jó nekünk. Beszéljük meg magunkkal, hogy bár nem mi irányítjuk a repülőt, de a pilóta tudja a dolgát és elvisz A-ból B-be. Képzeljük el azt a helyzetet, amikor a repülőgép belsejében vagyunk több ezer méter magasan és nyílegyenesen megyünk a célunk felé. A Flightradar app-on vagy a weboldalukon, élőben nézegetjük a különféle nemzetközi járatokat. Érveljünk a repülés mellett. Kimehetünk az Aeroparkba, ami amellett, hogy egy igazán nagyszerű élmény, beülhetünk egy-egy gépbe is, megnézhetjük hogyan szállnak fel- és le ezek monumentális vasmadarak. A repülő nem az ellenségünk. Ugye?

Próbarepülés 

Repülhetünk akár Budapest vagy az ország bármely pontja felett 15-30 percet. De, figyelem! Ezek a gépek sokkal kisebbek, mint az utasszállítók, ezért csak azok válasszák maguknak ezt a megoldást, akik nem a repülő méretétől félnek. Egy nagy gépnél is érezzük természetesen a felszállást, de egy kisgépnél ez sokkal erősebb. Ha a repülőút hosszától félünk, akkor vásároljunk magunknak akciós repülőjegyeket egyre távolabbi helyekre. A fokozatosság elve ebben az esetben is működhet. 

Légzés, meditáció, légzés

Ezt nem lehet eleget mondani. A legtöbb ember még az edzőtermekben sem lélegzik helyesen, azonban ezt gyorsan meg lehet tanulni és csak gyakorolni kell egy-egy stresszesebb helyzetben. Ugyanez vonatkozik a meditációs gyakorlatokra. Próbáljunk ki többet és, ami a legszimpatikusabb azt kezdjük el gyakorolni. Minden nap, naponta többször. Ismétlés, gyakorlás és máris a mi kezünkben lesz az irányítás! Smiling mind, Headspace, Youtube és a telefonos applikációk között is találunk számtalan lehetőséget.

Ha a tudatunk rémképeket fest, tereljük őket vissza a légzéshez, kezdjük el számolni a be- és kilégzést. A legfontosabb annak tudatosítása, hogy a félelmünk nem valós, s csak a tudatunk  játszik velünk. Elég rossz tréfa! 

Film, könyv, bulvár 

Készüljünk fel olyan dolgokkal az utazásra, amik elterelhetik a figyelmünket. Ez lehet egy film, stand-up, bulvármagazin, beszélgetés, zene, keresztrejtvény, levélírás, színezés, rajzolgatás, játék, bármi, amivel lekötjük magunkat egy időre. 

Mi lehet a legrosszabb? 

Nekünk kell tudnunk és kitapasztalnunk, hogy mivel tudjuk a saját gondolatainkat terelgetni. Akár a legrosszabbat is elképzelhetjük, mert mi a legrosszabb? Pánikrohamot kapni az utazás során. Ha volt már ilyenben részünk, akkor tudjuk, hogy igen nagyon rossz, rettenetes, maga a pokol és a másodpercek évezredeknek tűnnek, DE x idő múlva el fog múlni az érzés, mert mindig elmúlik. Volt nincs. Túléltük és a repülő nem zuhant le. 

Végezetül fel lehet készülni az útra nyugtatóval (alkohollal) is, de ezeket csakis maga az utazás előtt szedjük be és mindig szakorvostól kérjük. Persze a legjobb az lenne, ha egy szemet sem szednénk be, mert ezek a szerek rendkívül addiktívak és pillanatok alatt hozzá lehet szokni, azonban “meghalnunk” sem kell a félelemtől, így egy-két szem nem a világvége. Van, akinek pedig két kupica pálinka segít az ellazulásban. 

Pro tipp!

Képzeljük el és akár írjuk is le, hogy az útitársaink vajon miért utaznak, milyen emberek, mi lehet a foglalkozásuk, mikor csókolóztak először. Ha szabadjára engedjük a fantáziánkat, akkor kifejezetten szórakoztató lehet az utazás. Hajrá!

 Képek forrása: Colton Duke on Unsplash 
, , , , , , , , , , , , , ,
Similar Posts
Latest Posts from vinoela.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük